In onze twee voorgaande blogs zijn garantie- en asbestaspecten van beglazingskit besproken. Nu willen we het specifiek hebben over stopverf. Dit materiaal is van oudsher veelal toegepast bij het plaatsen van enkelglas en als vulmiddel voor kleine gaatjes in hout.
Op basis van lijnolie
Het materiaal is op basis van lijnolie en blijft relatief lang soepel waardoor barsten normaal gesproken pas na langere tijd ontstaan. Stopverfzomen worden na ‘huidvorming’ voorzien van een verfsysteem om de levensduur te verlengen.
Asbesthoudend
Helaas is in het verleden (vóór 1994) soms ook asbest in stopverf toegepast. De ervaring leert dat dit gelukkig niet vaak voorkomt. Maar jammergenoeg is niet direct zichtbaar of stopverf ook asbest bevat. Onderhoud en vervanging van asbesthoudende stopverf valt altijd in risicoklasse 2 of 2a. Sanering door een bedrijf zonder asbestverwijdering-certificaat, zoals bij beglazingskit met maximaal 5% serpentijn asbest is dus niet toegestaan bij asbesthoudende stopverf.
Wanneer je project vóór 1994 is gebouwd en er lijnolie-stopverf in is verwerkt die gebreken vertoont, dan zal een asbestanalyse moeten worden uitgevoerd. Is de analyse positief, dan zal je het materiaal door een erkende asbestsaneerder moeten laten verwijderen voordat vervolgwerkzaamheden kunnen worden uitgevoerd.
Stopverfvervanger
Na het verwijderen van de (asbesthoudende) stopverf kun je herstel uitvoeren. We adviseren om hier altijd een stopverfvervanger op basis van kunstharsbindmiddel toe te passen. Dit materiaal blijft beter en langer hechten aan de ondergrond, blijft elastisch en heeft in principe geen bescherming nodig van verflagen. Uiteraard wel eerst het hout gronden en het glas reinigen. Voor het schilderen van een stopverfvervanger heb je doorgaans geen grondlaag voor de hechting nodig en kan je de stopverfvervanger vijftien tot dertig minuten na aanbrengen schilderen.
Bij isolerend monumentenglas is de toepassing van een stopverfvervanger (geen lijnolie-bestanddelen) zelfs noodzakelijk om de garantie op het glas te behouden.
Nieuwsgierig?
Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee.
Elwin Buikema, Verf Advies Centrum
Tot slot
In onze blogs roeren we allerlei onderwerpen aan waar je als beheerder van vastgoed tegenaan loopt. Wat is jouw grootste ergernis of probleem op onderhoudsgebied? Mail het ons en wie weet geven we in een volgende blog antwoord.