
Asbestinventarisatierapport
Bij onderhoud aan gebouwen van vóór 1994 moet een asbestinventarisatierapport beschikbaar zijn (voorheen type A). Wanneer de asbestinventariseerder goed wordt geïnformeerd over het uit te voeren onderhoud kan hij asbestverdachte beglazingskit direct bemonsteren en laten analyseren. Bij de analyse wordt de aanwezigheid, de concentratie en de soort asbest in de kit vastgesteld.
Sloopmelding
Wanneer de kit asbesthoudend is, dan ben je volgens het Bouwbesluit 2012 verplicht om een sloopmelding te doen. Bij de sloopmelding dient ook een asbestinventarisatierapport te worden gevoegd. Een omgevingsvergunning heb je overigens voor schilderwerk niet nodig (met uitzondering van extreme kleurtoepassingen en/of schilderwerk aan monumenten).
Asbesthoudende kit
Asbesthoudende kit zal in principe door een erkende asbestsaneerder moeten worden verwijderd (risicoklasse 2 of 2a). Echter, wanneer uit analyse blijkt dat de kitmonsters maximaal 5% serpentijn asbest en geen amfibool asbest bevatten, dan kan het ook anders. Verwijdering van deze kit valt in risicoklasse 1 en mag worden verwijderd door een bedrijf zonder asbestverwijdering-certificaat. De werknemers dienen hiervoor wel te zijn opgeleid en moeten werken volgens het protocol ‘Saneren van asbesthoudende beglazingskit onder risicoklasse 1’.
Dit protocol is goedgekeurd door cie547 in mei 2019 en houdt globaal de volgende stappen in:
1 Saneringslocatie afzetten en bodem/vloer met folie bedekken.
2 Los tikken van de glaslatten (met hamer en beitel/schroevendraaier). Een asbest-stofzuiger zo dicht mogelijk op de beglazingskit meebewegen bij de saneringswerkzaamheden*.
3 Insnijden van beglazingskit (met een mes e.d.). Een asbest-stofzuiger zo dicht mogelijk op de beglazingskit meebewegen bij de saneringswerkzaamheden*.
4 Verwijderen van de beglazing en als asbesthoudend afval inpakken.
5 De beglazingskit handmatig (met krabbers o.i.d.) of elektrisch (met multitools) saneren. Een asbest-stofzuiger zo dicht mogelijk op de beglazingskit meebewegen bij de saneringswerkzaamheden*.
6 (telkens) Zo snel mogelijk de kit verzamelen en verpakken als asbesthoudend materiaal.
7 Met natte doeken en/of een asbest-stofzuiger het (gesaneerde) raamkozijn en de saneringslocatie schoonmaken.
8 Uitvoeren van een visuele beoordeling conform de NEN 2990. De bevindingen (inclusief foto’s) in een document verwerken en uploaden in het Landelijk Asbestvolgsysteem (LAVS).
*Het gebruik van emissiebeperkende maatregelen is niet nodig bij restanten asbesthoudende beglazingskit aanwezig onder nieuwe(re) asbestvrije kitlagen
Onderhoud
Voor het onderhoud is het niet altijd nodig om alle glaslatten en het glas te vervangen. Je zou bijvoorbeeld alleen de liggende glaslatten kunnen vervangen door neuslatten met een nieuwe glasafdichting. In dit geval laat je dus mogelijk asbesthoudende kit achter in de sponning en dat moet uiteraard goed worden aangetekend in het LAVS.
Expliciet wordt opgemerkt dat wanneer sprake is van restanten asbesthoudende beglazingskit onder een nieuwe beglazingskit, bij de stappen 2, 3 en 5 van het protocol geen emissiebeperkende maatregelen (zoals een asbeststofzuiger) nodig zijn. Maar je weet niet hoe grondig de asbesthoudende kit in het verleden is verwijderd. We adviseren daarom ook wanneer de asbesthoudende kit al eens is uitgesneden, om bij het demonteren van de glaslatten toch een asbeststofzuiger volgens het protocol te gebruiken.
Lees de volledige tekst van het protocol Saneren van asbesthoudende beglazingskit onder risicoklasse 1 hier.
Volgende keer: Glasafdichtingen deel 3, De stopverf is onthecht. Kan ik dat zomaar vervangen?
Nieuwsgierig?
Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee.
Elwin Buikema, Verf Advies Centrum
Tot slot
In onze blogs roeren we allerlei onderwerpen aan waar je als beheerder van vastgoed tegenaan loopt. Wat is jouw grootste ergernis of probleem op onderhoudsgebied? Mail het ons en wie weet geven we in een volgende blog antwoord.