Wie denkt aan duurzaamheid, legt niet direct een link met wegmarkeringen. Maar vergis je niet. Deze bescheiden strepen en figuren op de weg zijn overal om ons heen. Bovendien moeten deze ogenschijnlijk kleine hoeveelheden verf enorm robuust zijn om te kunnen weerstaan aan elementen zoals regen, wind, zon, hagel en sneeuw. Dat maakt dat wegmarkeringen een significante ecologische voetafdruk kunnen hebben. Toch zijn ze onmisbaar. In deze blog deelt Elwin Buikema, mede-eigenaar van het Verf Advies Centrum, een aantal interessante inzichten over een mogelijk duurzamer alternatief.
Het belang van wegmarkeringen
Wegmarkeringen zijn heel belangrijk voor de verkeersveiligheid en orde op de wegen. Zonder doorgetrokken en onderbroken lijnen weten automobilisten niet waar ingehaald of waar van rijbaan gewisseld kan worden. Stoplijnen geven aan waar voertuigen moeten stoppen. Parkeervakken zorgen voor geordend parkeren en rumble strips waarschuwen bestuurders attent te blijven. Zonder zebrapaden is er voor voetgangers geen veilige oversteekplaats. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van wegmarkeringen die zorgen voor orde op wegen, voet- en fietspaden. De verf die gebruikt wordt voor al die haaientanden, zebrapaden en belijningen heeft een aanzienlijke impact op het milieu. Gelukkig zijn er duurzamere alternatieven beschikbaar, zo las ik onlangs in een interessant artikel op Change Inc., een online inspiratie- en informatieplatform dat zich richt op duurzame innovaties binnen het bedrijfsleven.
De traditionele methode
Zo’n tachtig procent van alle wegmarkeringen zijn thermoplasten. Dat zijn materialen die smelten en vormbaar worden bij verhitting. Ze worden warm en vloeibaar op het asfalt aangebracht en bij afkoeling stollen ze weer. Dit maakt ze bestand tegen slijtage. Helaas is dit proces behoorlijk milieubelastend, omdat het verhitten van thermoplasten veel energie vereist, vaak afkomstig van fossiele brandstoffen, wat leidt tot een hogere CO2-uitstoot. Bovendien kunnen tijdens het aanbrengen en door slijtage over de tijd microplastics vrijkomen, die schadelijk zijn voor het milieu.
Het duurzamer alternatief
Er bestaan inmiddels alternatieven om wegmarkeringen te maken. Dit zijn de koudplasten (op basis van PMMA-hars). Van speciale oppervlaktecoatings voor fietspaden tot lichtgevende markeringen voor noodsituaties, alle varianten worden zonder verhitting aangebracht. Dat maakt – volgens de producent – het proces milieuvriendelijker maken, terwijl de markeringen toch een langere levensduur hebben en goed hechten.
De voordelen
De overstap naar koudplasten lijkt fikse voordelen met zich mee te brengen, waarvan de lagere milieu-impact natuurlijk de belangrijkste is. Koudplasten hebben geen verhitting nodig, wat betekent dat er tijdens dit proces geen fossiele brandstoffen verbrand worden en er geen CO2 vrij komt. Daarnaast worden deze markeringen aangebracht in een dunner laagje. Als dat zo is, betekent dat minder materiaalgebruik en dus minder afval. Als koudplastmarkeringen inderdaad beter bestand zijn tegen slijtage en de invloeden van het weer, dan hoeven ze minder frequent vervangen te worden. Bovendien komen er dan ook nagenoeg geen microplastics vrij, wat wel het geval is bij thermoplastische markeringen. Tenslotte kunnen koudplasten samen met het asfalt gerecycled worden, wat bijdraagt aan de circulariteit van de materialen.
De downside
Als het allemaal zo mooi is, waarom is Nederland – of zelfs Europa – dan nog niet massaal overgestapt op koudplasten? Zoals vaker met duurzamer alternatieven zijn dat kostenoverwegingen. Koudplasten zijn zo’n vijf procent duurder dan traditionele thermoplasten. Bovendien vraagt het aanbrengen van de koudplasten om nieuw materieel, wat ook aanzienlijke kosten met zich meebrengt. De langetermijnvoordelen zijn naar mijn bescheiden mening natuurlijk wel heel belangrijk.
De rol van het Verf Advies Centrum
Hoewel wij bij het Verf Advies Centrum natuurlijk alle innovatieve en duurzame initiatieven toejuichen, hebben wij deze specifieke toepassing nog niet nader onderzocht. Wij houden dit soort technologische ontwikkelingen in de verfindustrie nauwlettend in de gaten en dagen iedereen uit om zorgvuldiger met het milieu om te gaan.
Nieuwsgierig?
Heb je ook dergelijke voorbeelden van – al dan niet duurzame – innovaties in je branche of in Planmatig Onderhoud, neem dan eens contact met ons op. Wij maken graag kennis. Heb je specifieke uitdagingen? Ook die bespreken we graag! Wie weet kan ons team van experts jou ontzorgen. Zo kun jij je weer met een gerust hart focussen op het behalen van je doelen.
Nog geen concreet vraagstuk, maar wel op zoek naar inspiratie? Meld je dan aan voor onze maandelijkse blog of volg onze LinkedIn-pagina.
Elwin Buikema, Verf Advies Centrum
Tot slot
Wat is jouw grootste uitdaging of probleem op onderhoudsgebied? Mail het ons en wie weet geven we in een volgende blog antwoord.