De Europese Unie werkt aan nieuwe regelgeving omtrent microplastics, waaronder die in verven en coatings. Dit omvat maatregelen om zowel primaire (opzettelijk toegevoegde) als secundaire (onbedoeld toegevoegde of ontstane) microplastics te verminderen. In haar positionpaper zegt CEPE deze inspanningen te ondersteunen. Tegelijkertijd maakt de organisatie zich zorgen te maken over de wetenschappelijke validiteit van sommige rapporten over microplasticvervuiling. In deze blog vertelt Hans Koster, mede-eigenaar van het Verf Advies Centrum, wat zijn belangrijkste take-aways zijn uit het positionpaper.
Europa en CEPE
De EU werkt aan regelgeving voor zowel opzettelijk toegevoegde primaire microplastics als onbedoeld ontstane secundaire microplastics, als onderdeel van REACH. Voor verven en coatings kan dit leiden tot nieuwe rapportage- en etiketteringsvereisten. CEPE en haar aangesloten bedrijven steunen alle inspanningen om milieuvervuiling te verminderen. Microplastics in het milieu is een groot probleem en moet worden aangepakt. Ze maken zich echter zorgen over de wetenschappelijke validiteit van sommige rapporten en heeft daarom opdracht gegeven voor nieuw onderzoek.
Duurzaamheidsbijdrage van coatings
De coatingsindustrie draagt aanzienlijk bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de Europese Green Deal. Coatings beschermen veel producten en oppervlakken, verlengen de levensduur, verminderen onderhoud en afval, en bevorderen een circulaire economie. Reflecterende coatings op gebouwen verminderen het energieverbruik voor koeling, terwijl coatings op wegen de veiligheid vergroten. Hoogwaardige aangroeiwerende verven zijn essentieel om het brandstofverbruik van schepen te verminderen, broeikasgasemissies te verminderen, invasieve soorten te bestrijden en het reinigen van onderwaterrompen te minimaliseren.
De rol van verven in microplasticvervuiling
Slechts een deel van de verfformulering die opzettelijk wordt toegevoegd, valt onder de definitie van primaire microplastics, zoals polymere bindmiddelen zoals latex. Coatings bestaan uit mengsels van ingrediënten, waarbij water meestal het hoofdbestanddeel is voor consumentenverven. Polymere bindmiddelen, zoals latex, vormen na aanbrengen een continue film en worden niet als microplastic beschouwd.
Secundaire microplastics kunnen ontstaan als een verflaag degradeert door weersinvloeden, maar er zijn momenteel geen harde bewijzen voor hun significante bijdrage aan microplasticafval. De verfindustrie heeft maatregelen genomen om de uitstoot van vaste stoffen te verminderen, waaronder procesoptimalisaties en de ontwikkeling van duurzamere verven. Professionele schilders nemen ook stappen om het vrijkomen van verfdeeltjes en stof te verminderen, zoals het opvangen van schuurresten.
Wetenschappelijke stand van zaken
De stand van de wetenschap rondom microplastics in verven en coatings is nog onduidelijk. Een literatuuronderzoek van de American Coatings Association (ACA) uit 2022 concludeerde dat er geen concrete gegevens zijn die de bijdrage van verf aan microplasticvervuiling in de mariene of terrestrische omgeving kwantificeren. Veel rapporten baseren zich op aannames over de snelheid van verfafbraak en verwijderingspraktijken om deze bijdrage te schatten.
CEPE maakt zich zorgen over mogelijke overschattingen in sommige rapporten en is daarom een onderzoeksprogramma gestart. Ze willen beter inzicht krijgen in de uitstoot en afbraak van secundaire microplastics, vooral afkomstig van gevelcoatings en maritieme coatings. Deze onafhankelijke onderzoeken zullen de kennis over microplastics in coatings vergroten en een stevigere basis bieden voor discussies over regelgeving.
CEPE’s voorstellen voor actie
CEPE pleit voor concrete acties om de impact van microplastics in verven en coatings te verminderen. Dit omvat het aannemen van een universeel aanvaarde definitie van microplastics, waardoor een helder kader ontstaat voor verdere onderzoeken en regelgeving. Daarnaast is CEPE voorstander van meer wetenschappelijk onderzoek om de bronnen van secundaire microplastics volledig te begrijpen en effectieve oplossingen te ontwikkelen. Verder zet de organisatie zich in voor het opleiden van professionele verfgebruikers in verfterugwinning en afvalbeheer, wat kan bijdragen aan het minimaliseren van de hoeveelheid verfafval die in het milieu belandt. Tot slot pleit CEPE voor het verstrekken van meer informatie aan consumenten over de juiste omgang met verf, met als doel bewustwording te vergroten en duurzamer gebruik te stimuleren, bijvoorbeeld via een Europese bewustmakingscampagne. Met deze voorstellen hoopt CEPE een significante bijdrage te leveren aan het verminderen van microplasticvervuiling en het bevorderen van een duurzamere verfindustrie.
Meer weten?
Wil je meer weten over hoe je op een duurzame manier met verf kunt omgaan? Ben je geïnspireerd om je vastgoedonderhoud duurzamer aan te pakken? Het Verf Advies Centrum denkt graag met je mee. Wij komen graag vrijblijvend bij je langs om te sparren over dit onderwerp. Neem contact met ons op.
(Nog) geen tijd voor een afspraak, maar wel op zoek naar inspiratie? Kijk gerust welke landelijke trainingen wij bieden. Ook bieden we de mogelijkheid tot een training op maat op locatie. Meld je aan voor onze maandelijkse blog of volg onze LinkedIn-pagina.
Hans Koster, Verf Advies Centrum
Tot slot
In onze blogs bespreken we allerlei onderwerpen over onderhoud en beheer van vastgoed. Heb je een specifiek onderwerp waarover je meer wilt lezen of heb je vragen? Mail het ons en wie weet geven we in een volgende blog antwoord. De mailer met de leukste vraag maakt kans op een leuke attentie óf zelfs een professionele beoordeling van schilderwerk. Neem contact op met het Verf Advies Centrum voor meer informatie over de voorwaarden van deze actie.