Onlangs hebben onze medewerkers een in-house-training gevolgd over chroom-6, gegeven door SGS Search. Dankzij deze training weten wij nog beter hoe we chroom-6 kunnen herkennen én daarover op de juiste manier kunnen adviseren. Zo kunnen we veiligheid en kwaliteit beter waarborgen tussen partijen bij onderhoudsprojecten. Elwin Buikema, vestigingsmanager bij Verf Advies Centrum, volgde als enthousiasteling ook de training. In deze blog deelt hij de belangrijkste inzichten.
Wat is chroom-6 en waar wordt het toegepast?
Onze training begint met een korte herhaling van wat chroom-6 is. Chroom-6 is een metaal met bijzondere eigenschappen dat vaak wordt gebruikt in producten zoals verf, kleurstoffen, pigmenten, leer en houtconservering. Het heeft echter ook flinke gezondheidsrisico’s voor mens en dier. In onze training hebben we uitgebreid stilgestaan bij de toepassingen en gezondheidseffecten van chroom-6. Voor wie geïnteresseerd is: ik schreef al eerder een blog over waarom chroom-6 schadelijk is en waar het voorkomt.
Gezondheidsrisico’s en blootstelling aan chroom-6
Chroom-6 kan via de luchtwegen en slokdarm in het lichaam terechtkomen, wat verschillende gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Tijdens de training hebben we geleerd hoe we blootstelling tot een minimum kunnen beperken en welke maatregelen we moeten nemen om veilig te werken met chroom-6. Onze focus ligt altijd op het creëren van een gezonde werkomgeving en het minimaliseren van gezondheidsrisico’s voor onze medewerkers, opdrachtgevers en andere partners.
Chroom-6-wetgeving. Wat zijn de regels?
De wetgeving rondom chroom-6 is in de loop der jaren aangescherpt om de veiligheid van werknemers en het milieu te waarborgen. Sinds 1994 is het al verboden chroom-6 toe te passen in verf, cosmetica en speelgoed, in 2006 volgde een verbod op toepassingen in nieuwe voertuigen en elektrische apparatuur. Sinds 1 maart 2017 geldt in Nederland een verlaagde grenswaarde voor chroom-6 van 1 microgram/m³. Op 1 september 2017 werd een verbod op gebruik van chroom-6 van kracht, tenzij ontheffing verleend door REACH. Toch is er (nog) geen specifieke wetgeving voor het werken met chroom-6, hoewel dat wenselijk is. Bij gebrek aan wetgeving, is het aan te raden de arbo- en milieuwetgeving in acht te nemen.
Chroom-6-inspectie in vier stappen
Het aantonen van Chroom-6 blijft complex, dat blijkt wel uit deze blog van collega Hans Koster. Er zijn allerlei invloeden van buitenaf die kunnen leiden tot niet-voorspelbare chemische reacties. SGS heeft echter een 4-stappenplan ontwikkeld dat zorgt voor betrouwbare resultaten. Het begint met de geaccrediteerde HXRF-meting, waarbij nauwkeurig gekeken wordt naar de samenstelling van materialen. Dan volgt een sneltest, waarmee je snel een eerste beeld krijgen van de mogelijke aanwezigheid van Chroom-6. De derde stap in het 4-stappenplan is een grondig laboratoriumonderzoek, tenslotte gevolgd door een gedetailleerd microscopisch onderzoek.
Chroom-6 verwijderen en beheersindex
Een juiste verwijdering van chroom-6 is van essentieel belang om gezondheidsrisico’s te minimaliseren. We bespreken hoe een zorgvuldig verwijderingsproces eruitziet en bespreken de beheersindex op om de blootstelling tot een minimum te beperken. Deze index is zorgvuldig opgesteld op basis van uitgebreide onderzoeksdata van SGS en aanvullende openbare bronnen.
Nieuwsgierig?
Dit zijn slechts een aantal van de punten die tijdens onze training zijn behandeld. Wil je meer weten over chroom-6 en hoe Verf Advies Centrum bijdraagt aan veilige vastgoedonderhoudsprojecten? Ben je benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee.
Elwin Buikema, Verf Advies Centrum
Tot slot
In onze blogs roeren we allerlei onderwerpen aan waar je bij onderhoud en beheer van vastgoed tegenaan loopt. Wat is jouw grootste ergernis of probleem op onderhoudsgebied? Mail het ons en wie weet geven we in een volgende blog antwoord.