
Als vastgoedmanager of projectleider heb je ongetwijfeld regelmatig te maken met verfschade aan houten gevelonderdelen. In deze blog vertelt Hans Koster, mede-eigenaar van het Verf Advies Centrum, over twee onderzoeken naar verfschade. Hij bespreekt de oorzaken en biedt inzichten om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen.
Onderzoek naar verfschade in Deventer
Bij een project in Deventer hebben we ruim tien woningen onderzocht. De kozijnen, ramen en deuren waren gemaakt van gevingerlast Meranti-hout en afgewerkt met verschillende verfsystemen. Enkele tijd na de oplevering werden blaren in het verfsysteem ontdekt. Visuele inspectie toonde luchtinsluitingen in de grondlaag aan als mogelijke oorzaak. De hechting van het verfsysteem bleek echter goed te zijn, wat doet vermoeden dat de blaarvorming voornamelijk te wijten is aan de luchtbellen in de grondlaag.
Visuele waarnemingen en hechting
Tijdens de inspectie werden op verschillende locaties blaren en luchtbellen in de verflaag geconstateerd. Het vochtgehalte van de ondergrond was laag, wat erop wijst dat vocht geen grote rol speelde in de schade. De hechting van de verf werd getest en beoordeeld als goed tot zeer goed. Dit betekent dat de verfschade voornamelijk door andere factoren werd veroorzaakt, zoals de aanwezigheid van luchtinsluitingen in de grondlaag.
Laagdikte en microscopisch onderzoek
Microscopisch onderzoek toonde aan dat de luchtinsluitingen zich voornamelijk in de grondlaag bevonden. De droge verflaagdikte varieerde, maar in sommige gevallen werd een te hoge laagdikte gemeten, wat bijdroeg aan de vorming van blaren. Dit probleem ontstond waarschijnlijk door verkeerde omstandigheden tijdens het aanbrengen en drogen van de verf.
Onderzoek naar verfschade in Blaricum
Bij een project in Blaricum hebben we een kleine dertig woningen onderzocht. De kozijnen, ramen en deuren waren gemaakt van gevingerlast Sapupira-hout. Hier werden barstvorming, craquelé en afbladderen van het verfsysteem waargenomen. De oorzaak van de schade werd toegeschreven aan de thermoplastische eigenschappen van het acrylaatbindmiddel in combinatie met de polyurethaan-alkydhars afwerklaag.
Fenolindex en tannines
Bij ons onderzoek in Blaricum hebben we ook de fenolindex van de verfmonsters gemeten. Tannines, aanwezig in het Sapupira-hout, kunnen chemisch reageren met de verf en zo bijdragen aan de verfschade. De hoge fenolindexwaarden in de verfmonsters bevestigden de aanwezigheid van tannines. Dit verklaart deels de verfschade, aangezien deze stoffen de verffilm kunnen aantasten en leiden tot barstvorming en afbladderen.
Hoe kun je deze inzichten toepassen?
Als vastgoedmanager of projectleider is het belangrijk om de oorzaken van verfschade te begrijpen om toekomstige problemen te voorkomen. Door te weten waar je op moet letten bij de keuze van materialen en verfsystemen, kun je de levensduur van schilderwerk verlengen en onderhoudskosten verlagen. Het is zaak om te kiezen voor hoogwaardige materialen en de juiste technieken te gebruiken bij het aanbrengen van verf. Regelmatige inspecties en het inschakelen van onafhankelijke experts voor kwaliteitscontrole kunnen ook helpen om potentiële problemen vroegtijdig te identificeren en aan te pakken.
Meer weten?
Wil jij meer inzicht krijgen in de oorzaken van verfschade en hoe je deze kunt voorkomen? Schrijf je in voor een van onze trainingen bij het Verf Advies Centrum. Kijk gerust welke landelijke trainingen wij bieden. Ook bieden we de mogelijkheid tot een training op maat op locatie. Daarnaast kun je Verf Advies Centrum inschakelen voor onafhankelijk advies bij jouw projecten. Onze experts helpen je graag! Neem contact met ons op.
(Nog) geen tijd voor een afspraak, maar wel op zoek naar inspiratie? Meld je aan voor onze maandelijkse blog of volg onze LinkedIn-pagina.
Hans Koster, Verf Advies Centrum
Tot slot
In onze blogs bespreken we allerlei onderwerpen over onderhoud en beheer van vastgoed. Heb je een specifiek onderwerp waarover je meer wilt lezen of heb je vragen? Mail het ons en wie weet geven we in een volgende blog antwoord. De mailer met de leukste vraag maakt kans op een leuke attentie óf zelfs een professionele beoordeling van schilderwerk. Neem contact op met het Verf Advies Centrum voor meer informatie over de voorwaarden van deze actie.