Eens in de vijf tot acht jaar is er schilderonderhoud nodig. Maar hoe selecteer je de juiste partners daarvoor? Uiteraard heb je als vastgoedeigenaar of -beheerder een relatie met diverse bedrijven. Maar hoe presteren zij en hoe krijg je hierover objectieve informatie? Door vier vragen te beantwoorden kan je het kaf van het koren scheiden.
1. Wat zijn de ervaringen van anderen?
Informeer bij collega’s en andere vastgoedeigenaren in de omgeving met welke bedrijven zij zakendoen, naast je eigen voorkeurbedrijven en maak een longlist. Vraag daarbij specifiek naar hun ervaringen op het gebied van offreren, plannen, communiceren en natuurlijk naar de prijs en de kwaliteit van het werk. Registreer de positieve en negatieve ervaringen.
2. Zijn de bedrijven aangesloten bij een brancheorganisatie?
Bedrijven die aangesloten zijn bij een brancheorganisatie moeten voldoen aan een aantal voorwaarden. Bovendien bemiddelt de brancheorganisatie bij geschillen. Overkoepelende organisaties zijn onder andere:
- Koninklijke OnderhoudNL
- Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA)
- Vereniging van Klussenbedrijven (VLOK)
- Zelfstandigen Bouw
3. Heeft het bedrijf een kwaliteitskeurmerk?
Een keurmerk stelt eisen aan onder meer de offerte, de kwaliteit van het werk en de garantie. Kwaliteitskeurmerken zijn onder andere:
- VGO-keurcertificaat
- Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder
- OnderhoudNL Garantie
- Keurmerk Kwaliteitsvakman
4. Beschikt het bedrijf over een VCA-certificaat?
Een VCA-gecertificeerd bedrijf heeft VGM-beheersysteem dat voldoet aan de eisen van VCA. Men werkt met een checklist voor Veiligheid, Gezondheid en Milieucheck. Deze checklist waarborgt de veiligheid van de vaklieden als ze aan het werk zijn. De eisen zijn streng en gebaseerd op wetgeving: zo mogen werknemers bijvoorbeeld niet aan de buitenkant van de rolsteiger omhoogklimmen, moeten de hulpvloeren om en om gelegd zijn en dienen er kantplanken aan de werkvloeren te zijn gemonteerd. Die veiligheid lijkt wellicht een ‘ver-van-mijn-bed-show’, maar houd er rekening mee dat de opdrachtgever medeverantwoordelijk is als er een ongeluk gebeurt. Je kunt dit juridisch afdichten door in de opdrachtbevestiging duidelijk te stellen dat het uitvoerende bedrijf een veiligheidscoördinator moet aanstellen die toeziet op de veiligheid en rapporteert aan de directie.
Let op!
De aanbesteding is aan regels gebonden. Bijvoorbeeld in samenwerkingsverbanden mogen prijzen niet zo maar worden gedeeld en mogen werken niet onderling worden verdeeld. Informatie hierover is te vinden op het Platform RGS en de site van PIANOo.
Nieuwsgierig?
Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee over leveranciersselectie en -management.
Elwin Buikema, Verf Advies Centrum
Tot slot
In onze blogs roeren we allerlei onderwerpen aan waar je bij onderhoud en beheer van vastgoed tegenaan loopt. Wat is jouw grootste ergernis of probleem op onderhoudsgebied? Mail het ons en wie weet geven we in een volgende blog antwoord.